YVAC2023

Architecture Cultural Award

Young Visionary Architecture Competition 2023 - Winners

Winner

Peiyu Luo | China

Project Title: Performing on the Cliff
Project Typology: Theatre, Public Space, Cliff

Project Description

Performing on the Cliff

Embedded into a challenging exposed cliffside overlooking the East China Sea, this proposal integrates a variety of immersive performance spaces for both visitors and locals alike within a larger community cultural center for Wenling, China. Learning about the unique traditions and crafts specific to this region, Wenling is heavily influenced by its coastal setting. The town is recognized for its crab shell paintings and marine paper-cut artwork – all in response to the dominant fishing industry that propels this town. Festive processions and drumming events are also common throughout the year attracting numerous tourists. As the younger populations in China seek opportunities found in larger cities, I hope to design an institution that works to protect and preserve these local cultures while offering visitors the possibility to interact and familiarize themselves with these traditions.

One of my primary intentions when developing our design was to create various flexible performance spaces, allowing for multiple activities and experiences. While I did include a rather traditional indoor performance space on the building’s ground floor, a dominant exterior platform breaks up the proposal into two halves vertically. This platform behaves as the primary gathering location for locals and tourists. Providing incredible views of the ocean, this informal outdoor performance space allows easy access to programs located above and below. From the project’s inception, the abrupt terraced topography influenced design decisions at a variety of scales. I intend to break the volumes up vertically, and shift and align them to the given terrain. 

Programmatically, a horizontal cavity defined by this dominant platform level breaks up space vertically. Galleries, workshops, and studios are introduced within this top volume. To harbor as much interaction and flexibility between these spaces, an atrium carves through these floors spilling onto the primary platform level. Several overlooks adjacent to the atrium cavity allow tourists to gaze into the studios and workshops, each catered towards specific local crafts. 

As the uninterrupted outdoor platform level became a dominant feature within the design, the main structural concern went into creating a system that cantilevered the upper volume. My solution was to embed several continuous large truss systems, cast within the cliff as a means of supporting these upper floors. I used the 5th and 7th floors to integrate most of the structure, freeing up important public space on the 6th floor. 

Together my programmatic ambitions to provide flexible performance spaces, alongside the careful contextual considerations to blend the proposal within the cliffside create a balanced, dynamic cultural center for the community of Wenling and beyond to enjoy.

in internal conflicts and also with its neighboring countries like China, Pakistan, Nepal, etc. The aim of the project is to bring a sense of peace for users as well as will act as a national symbol - India stands for peace.

1st runner up

Dharma Wijaya | Indonesia

Project Title: TENGANAN VILLAGE CENTER IN BALI
Project Typology: Village Center

Project Description

“Architecture is built for the future. But not everyone actually sees the future value inside a traditional
village. The future value of traditional villages is way more important as it directly contributes to a
sense of place and connection to the past.” In this case, Bali, which is known as the “Thousand Temples
Island” must also maintain its title as “World-Class Tourism” simultaneously. However, due to globalization, tourism development, lifestyle changes, and denaturalization, Bali inevitably faces
threats and challenges in sustaining its identity.

This project study one of the oldest Balinese villages, Tenganan Pegringsingan. In 2015, this village
went through some development promoted by government to shift from a traditional village into a
tourism village. In addressing the prevailing challenges, the author drew inspiration from the core Balinese traditional philosophy, Tri Hita Karana, to develop a village renewal strategy. It emphasizes
that man should achieve three harmony in life to achieve happiness (Harmony with God, Man, and Nature). The proposed building is designed to represent its era. It intended to revive the local
architecture, not to compete with the indigenous one but more to showcase how the idea from the past will interact with today’s human advancement and innovation. The following describes 3 design strategies.

Verticality
Verticality, symbolizing the relationship between humanity and divinity. The chosen site, a parking lot
in the southernmost region, was once a leftover space resembling a forest. Its irregular shape posed
a challenge to the linearity that characterizes Tenganan village. Thus, preserving the village street will
maintain the narrative and connection between the two contrast areas (sacred-less sacred, old-new, past-present). Consequently, the new building arrangement might appear monotonous, yet it demonstrates a respectful acknowledgment of the village context. Moreover, it contributes to the restoration of the village's central axis, a revered feature in Balinese traditional village.

Horizontality
The horizontal concept emphasizes equality among people. These strategies were initiated to respond
to problems detected from space syntax simulation that shows that the third zone has the most
unconnected and unintegrated streets among the three existed zones. Coincided with site investigations, It showing the third zone has lesser visitors and income. To Connect the first and third
zones and to bridging the socio-economic gap, the design proposes a traversable building encouraging
visitors to move towards the quieter zone, aiming to balance opportunities throughout the village.

Naturality
The presence of nature is emphasized through the use of natural materials such as thatched roofs,
wood, and stone in the building. Additionally, the design of the main building draws inspiration from a
traditional Balinese gate. Since the surrounding forested mountains are commonly perceived as the village border, it leading to a separation of human activity from nature itself. To counter this, the design intentionally incorporates this gate-like structure near the border, aiming to encourage people to view the forest as an explorable space rather than a mere boundary. This approach fosters a dialogue with nature, promoting a deeper connection between humans and their natural environment.

2nd runner up

Elias Achy | Lebanon

Project Title: Museum of SpaceTime
Project Typology: Cultural Architecture

Project Description
  1. Project Background:

Project Name: Museum of SpaceTime
Project Typology: Cultural Architecture
Project Function: Astronomy Museum
Location: Harissa, Lebanon
Area: 13400 m2 
Plot Area: 31000 m2
Altitude: 470 m 

  1. Temporal perception through architecture: Slowing down Time

Over the previous 200 years, society has evolved at a breakneck speed, with the rate of change increasing continuously. The fast development of our environment has an impact on our behavior and our daily lives; society is caught in a chaotic, frenzied spiral of a new addiction, as individuals pursue wealth, power, success, and a wilder, faster pace of life. From here lies the urgent need to "take a breath", to slow down, to give deeper meanings to our existence. How can we slow down Time?

Throughout history, the interconnectedness of time and space has been evident. This relationship can be traced back to ancient philosophy, with the Greeks distinguishing between "Chronos" and "Kairos" to understand time, and it extends to modern science, notably with Albert Einstein's theory of relativity.

Accordingly, Space can affect the human perception of Time. Moreover architecture, as a space, can serve as a means to decelerate time and create spaces that encourage individuals to pause, reflect, and reconnect with the present moment through various design and spatial techniques, leading to a different quality of time and deeper experiences for the users as an escape from the daily fast paced life.

3. Project Objectives: 

The “Museum of SpaceTime” seamlessly converges "Chronos" and "Kairos" - "Chronos," representing the objective, measurable time conveyed by celestial objects, and "Kairos," embodying the subjective, qualitative moments - In other words, experiencing the objective time in a subjective way, enabling visitors to transcend the relentless flow of time while exploring the enigmatic depths of the cosmos.

  • Slow Space Experience: The museum creates a unique atmosphere where visitors can escape the rapid pace of modern life, fostering a serene environment that encourages self-reflection and a sense of tranquility.
  • Connection to the Cosmos: The museum establishes an intimate connection between visitors and the cosmos. Through its exhibitions and interactive installations, the museum aims to inspire profound awe, enabling a deeper understanding of the universe.
  • Educational and Inspirational: Acting as a hub for space education, the museum provides an interactive platform for the public to learn about the mysteries of the universe. Engaging exhibits and multimedia presentations, interactive rooms and virtual reality experiences, will captivate visitors of all ages.