YVAC2023

Architecture Industrial Award

Young Visionary Architecture Competition 2023 - Winners

Winner

See Long Fan | Hong Kong

Project Title: Hanging by a Thread
Project Typology: University Project

Project Description

Located at the mouth of the Pluit Reservoir in North Jakarta, people in the Kampung Gedong Pompa have often been used as a scapegoat for the polluted water and thus increased flooding in the area. In violation of the 5m clearance along the riverbank required for inspection, their homes are on the edge of being demolished and their people evicted by the Government that is expanding their territory for new developments. 

Situated close to high-end development, a vegetation belt is used to block off the view to the chosen kampung. Kampung, is a terminology in Indonesia generally referring to the urban villages where low-income people inhabit. These inhabitants come from other islands nearby and move to Jakarta either because of employment or family relations. Houses they live in are of poor condition due to their ad hoc nature. In the case of the chosen site which sits below sea level, residents are willing to move to such conditions with the risk of flooding to make a living. With the lack of proper infrastructure, trash is constantly being deposited into the reservoir, leading the blocked sewages and polluted waters. Residents spend a majority of their income on buying clean water.

Batik is a method of dyeing fabric that is local to Indonesia, often worn in ceremonial events and a symbol of Indonesian’s diverse culture. However, society has forgotten the use of traditional craftsmanship to produce dye naturally instead opting for modern techniques with water polluting chemicals. 

The project is a resistance to eviction, replenishing the polluted waters by suspending an assembly line above the reservoir for natural Batik production while acting as a refuge space during high tides and floods. Vegetations are cultivated along the riverbank as part of the natural dyes and through providing green spaces for public gatherings and local vendors, uplifts the area as a celebration of the country’s craft and its diverse community of residents. The plantation extends its nursery beyond the building itself as more plants are nurtured. Soon the plantation will merge with the existing green belt that divides the residents across the reservoir. The project hopes to use greenery as a means to dissolve the physical and cultural boundary between high-end and kampung residents.

1st runner up

GeunHo Min | Korea (Republic of)

Project Title: Urban Transistor ; Transfer Landfill to Urban Land, From Abandoned Land to Land of Possibilities
Project Typology: Infrastructure

Project Description

In the past, landfills were one of the means of disposing of waste, occupying physical land and turning that land into unusable land. This method is still used today, and when the existing landfill quota is filled, a new target site is found and the waste is buried there again.
However, continuous physical land occupation alone should not be the solution to landfilling
waste. We need a way to continue disposing of waste, but revitalize already encroached land.
And, facilities that can breathe new vitality into the vacated space are now needed. We
propose this project as a way to escape from landfills, as a way to save the reclaimed land itself
that is encroached upon and cannot be used, and as a way of circulation for the Earth and the environment.
Nanji Landfill is currently a landfill located on the outskirts of Seoul, and since it was designated as a landfill in 1977, indiscriminate landfilling of waste has continued.
The Urban Transistor and Urban Transformation Machine project proposed to combat this blind spot has as its main purpose the return of the land reborn with new facilities, not after 10,000 years. In doing so, as a result, this building can be applied not only to the Nanjido landfill but also to landfills across the country, including the 1st landfill and 2nd landfill in the metropolitan area located in Incheon, so that the land called a landfill can be turned into a new resource and
transformed, rather than left unattended.
The mass is composed mainly of functional spaces. A ramp leading to Gangbyeonbuk-ro, a silo for storing construction materials, and a port space near the Han River are added to the basic unit to create additional mass. The mass composition algorithm on the left, which can be called
an algorithm, proclaims that each space and mass will be constructed based on such principles.
In accordance with their respective functions, the facility masses have a red mass called
infrastructure, a green resource movement mass, and a blue resident-friendly mass. These
masses are each connected so that the spaces can be linked and used in a diagrammatic
algorithm along with movement paths. Through this distribution of functional space/mass
corresponding to each process, this space and the giant machine will be able to operate
smoothly.
As a result, machines operating with this mechanism/algorithm will continuously empty the
Nanji landfill, and the emptied Nanji landfill has the potential to become one of Seoul's cities again in the future. If this process continues, we will be able to have physical land that can be transformed into a city in about 30 years. This success story will become a precedent that can be applied to more landfills in the future.
Starting with the proposed method, if we think about emptying landfills rather than
continuously filling them, it is clear that there will be more parts that can be restored in terms
of the urban environment and in terms of resources as well as physical land.